My Nuffnang

When 2 Become 1

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, November 3, 2010

Rahsia Kecil Kebahagiaan

Rahsia kebahagiaan adalah memusatkan perhatian pada kebaikan dalam diri orang lain. Sebab, hidup bagaikan lukisan: Untuk melihat keindahan lukisan yang terbaik, lihatlah di bawah sinar yang terang, bukan di tempat yang tertutup dan gelap seperti sebuah gudang.

Rahsia kebahagiaan adalah tidak mengelakan diri dari kesulitan. Dengan memanjat bukit, bukan meluncurinya, kaki seseorang akan tumbuh menjadi kuat.

Rahsia kebahagiaan adalah melakukan segala sesuatu bagi orang lain. Air yang tak mengalir tidak berkembang. Namun, air yang mengalir dengan bebas selalu segar dan jernih.

Rahsia kebahagiaan adalah belajar dari orang lain, dan bukan mencuba mengajari mereka. Semakin anda menunjukkan seberapa banyak anda tahu, semakin orang lain akan mencuba menemukan kekurangan dalam pengetahuan anda.

Rahsia kebahagiaan adalah kebaikan hati: memandang orang lain sebagai anggota keluarga besar Anda. Sebab, setiap ciptaan adalah milik Tuhan. Kita semua adalah ciptaan Tuhan yang satu.

Rahsia kebahagiaan adalah ketawa bersama orang lain, sebagai sahabat, dan bukan ketawakan mereka, sebagai hakim.

Rahsia kebahagiaan adalah jangan pernah merampas atau mengurangi hak orang lain. Lebih indah bila orang berdoa utk kebaikan kita daripada sumpah serapah orang yg teraniaya oleh kita . Perlu diingat, doa yg cepat dikabulkan adalah doa orang teraniaya.

Rahsia kebahagiaan adalah tidak sombong. Bila anda menganggap mereka penting, anda akan memiliki sahabat ke manapun anda pergi. Ingatlah bahawa musang yang paling besar akan mengeluarkan bau yang paling busuk lagi menyengat!

Kebahagiaan datang kepada mereka yang memberikan cintanya secara bebas, yang tidak meminta orang lain mencintai mereka terlebih dahulu.

Bermurah hatilah seperti mentari yang memancarkan sinarnya tanpa terlebih dahulu bertanya adakah mereka perlu merasa kehangatannya.

Kebahagiaan bererti menerima apapun yang datang, dan selalu mengatakan kepada diri sendiri “Aku bebas dalam diriku”.

Kebahagiaan bererti membuat orang lain bahagia. Padang rumput yang penuh bunga membutuhkan pohon-pohon di sekelilingnya, bukan bangunan-bangunan batu yang kaku.

Kelilingilah padang hidup anda dengan kebahagiaan. Kebahagiaan berasal dari menerima orang lain sebagaimana seadanya; ternyata menginginkan mereka bukan sebagaimana adanya.

Betapa akan membosankan hidup ini jika setiap orang sama. Bukankah taman pun akan tampak janggal bila semua bunganya berwarna ungu?

Rahsia kebahagiaan adalah menjaga agar hati anda untuk terbuka bagi orang lain, dan bagi pengalaman-pengalaman hidup.

Hati laksana pintu sebuah rumah. Cahaya matahari hanya dapat masuk bilamana pintu rumah itu terbuka lebar.


No comments:

Post a Comment

Pages

Mari Klik Klik Kengkawan..

KURUS! KURUS! KURUS!